Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Η Γερμανίδα γιατρός που έγινε... οικονομική μετανάστρια στο Μαρούσι



Τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης χιλιάδες νέοι επιστήμονες, κυρίως γιατροί, ακολούθησαν τον δρόμο της μετανάστευσης και αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Την αντίθετη διαδρομή όμως επέλεξε να ακολουθήσει η Γερμανίδα καρδιολόγος Κάρολιν Σόνε, η οποία ύστερα από μία λαμπρή καριέρα στο Μόναχο αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Αθήνα και να ξεκινήσει μία καινούργια καριέρα στην Ελλάδα της κρίσης. 

Η σαραντάχρονη καρδιολόγος δεν άφησε τη θέση της αρχιάτρου στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Γερμανικού Καρδιολογικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μονάχου για ένα? καπρίτσιο, αλλά ύστερα από ώριμη σκέψη και σχεδιασμό των επαγγελματικών της κινήσεων. 
«Λατρεύω την Ελλάδα και τους Ελληνες. Οι καλύτεροί μου φίλοι στο Μόναχο από τα παιδικά μου χρόνια ήταν ένας Ελληνας και μία Γιαπωνέζα, με τους οποίους
διατηρώ ακόμα επαφές.

 Η απόφαση να έρθω στην Αθήνα και να εργαστώ είναι για μένα απόφαση ζωής και έγινε μετά από πολύμηνο προγραμματισμό γιατί εκτιμώ ότι στην Ελλάδα ανοίγονται για μένα νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η πρώτη Γερμανίδα γιατρός που επέλεξε να εργαστεί στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
Η χαμογελαστή γιατρός λέει συχνά ότι το επώνυμό της (Σόνε) στα Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ήλιος», ενώ οι Ελληνες φίλοι της αναφέρουν ότι διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά του ελληνικού ταμπεραμέντου: είναι πρόσχαρη, χαμογελαστή, πρόθυμη να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη χωρίς να ξεχνάει και τη γερμανική της καταγωγή, η οποία εκφράζεται στην εμμονή της στον λεπτομερή προγραμματισμό. 
«Είχα έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου καρδιολογίας πριν από δύο χρόνια οπότε και ξεκίνησα να διερευνώ την πιθανότητα να εργαστώ στη χώρα σας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Κάρολιν έχει εργαστεί στα νοσοκομεία Epworth και Royal Children's της Αυστραλίας, στη Μασαχουσέτη, στο Brigham and Women's, στην Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ στη Βοστόνη και στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. «Μου άρεσε πάντα να ταξιδεύω και να εργάζομαι σε ξένες χώρες».
Το 2007 επιστρέφει στη Γερμανία ύστερα από τρία χρόνια που εργάστηκε ως παθολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγου και ανέβηκε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στο γερμανικό καρδιολογικό κέντρο του Μονάχου: διευθύντρια του Τμήματος Υπερηχοκαρδιολογίας και Διευθύντρια Κλινικής Καρδιακής Ανεπάρκειας το 2013 και υφηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας από τον Μάρτιο 2014.
«Βρέθηκε στον δρόμο μου»
Με συναδέλφους της έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου.
Με συναδέλφους της έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου.
«Αποφάσισα ότι ήθελα να εργαστώ σε μία χώρα της Ευρώπης και η Ελλάδα βρέθηκε στον δρόμο μου. Επισκέφτηκα την Αθήνα πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου συνεδρίου και ανακάλυψα ότι στην Ελλάδα θα μπορούσα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, δηλαδή να παρακολουθώ έναν ασθενή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, να κάνω διάγνωση και να χειρουργώ στο πλαίσιο της επεμβατικής καρδιολογίας εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Στη Γερμανία σπάνια ένας γιατρός μπορεί να έχει ιατρείο και να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε νοσοκομείο. Συνήθως πρέπει να επιλέξει. Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της επεμβατικής καρδιολογίας», σημειώνει η Κάρολιν Σόνε. Στην Αθήνα άνοιξε το ιατρείο της στο Μαρούσι, ξεκίνησε συνεργασία με ιδιωτική κλινική, ενώ διατηρεί τις σχέσεις της με τη Γερμανία αφού έχει συμφωνήσει να χειρουργεί δύο φορές τον χρόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ήρθε μόνιμα στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει εντατικά μαθήματα Ελληνικών. Πλέον τα χειρίζεται εξαιρετικά καλά ενώ έζησε από κοντά τη γραφειοκρατία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών και να ξεκινήσει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
«Με εντυπωσίασε η υποδοχή»
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν πολύ εξυπηρετικοί. Αρκετοί μου ζήτησαν το τηλέφωνό μου και επικοινωνούσαμε ακόμα και αργά το βράδυ για να λύσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα με την αναγνώριση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας μου. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που με υποδέχτηκαν, οπότε ευχαρίστησα μία υπάλληλο στο ασφαλιστικό ταμείο για την εξυπηρέτηση και αυτή μου απάντησε: ''Εχουμε στείλει 3.000 γιατρούς, 3.000 παιδιά μας στη Γερμανία και είσαι η πρώτη που έρχεσαι στην Ελλάδα για να εργαστείς. Θα σε τιμήσουμε για αυτήν την επιλογή σου''».
Το 2010 επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου καρδιολογίας.
Το 2010 επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου καρδιολογίας.
Και δεν ήταν λίγες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Συνολικά απαρίθμησε 10, για τις οποίες απαιτούνταν 110 έγγραφα. Δεκάδες παράβολα, φωτογραφίες, υπεύθυνες δηλώσεις, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, φορολογικό μητρώο, βεβαίωση κατοικίας, ασφαλιστικά ταμεία και αναγνώριση πτυχίου, καθώς και άδειες για την άσκηση επαγγέλματος και λειτουργίας του ιατρείου της. «Δεν έχω κανένα παράπονο από τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα. Με αντιμετώπισαν με ευγένεια και με υποστήριξαν», λέει η Κάρολιν από το ιατρείο της στο Μαρούσι.
Συνεργασία με κοινωνικά ιατρεία
«Θέλω να επιστρέψω την αλληλεγγύη που μου δείξατε»
Με χαμογελαστό ύφος η Κάρολιν Σόνε λέει την άποψή της για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας της: «Δεν είναι της παρούσης να ασχοληθούμε με την πολιτική, αλλά πρέπει να πω ότι ο γερμανικός Τύπος σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρει γενικόλογες αξιολογήσεις για τους Ελληνες, που δεν ισχύουν. Οι Ελληνες όχι μόνο δεν είναι τεμπέληδες, αλλά εργάζονται και περισσότερες ώρες από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Εχω δει Ελληνες να εργάζονται και 12 ώρες την ημέρα, πολύ σκληρά, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Είναι αξιοθαύμαστο. Στη Γερμανία δεν θα με καλούσε στο τηλέφωνο δημόσιος υπάλληλος μετά το ωράριο για να συζητήσουμε τη μετάφραση των εγγράφων μου, όπως μου συνέβη στην Αθήνα», είπε χαμογελώντας. Η καρδιολόγος με τη γερμανική ανατροφή και την ελληνική ψυχοσύνθεση δηλώνει «Proud to be Greek», δηλαδή περήφανη που πλέον είναι? Ελληνίδα και θα εργαστεί στην Αθήνα.
Αγάπη για την Κρήτη
«Μου άρεσε πάντα να ταξιδεύω και να εργάζομαι σε ξένες χώρες», επισημαίνει η Γερμανίδα καρδιολόγος.
«Μου άρεσε πάντα να ταξιδεύω και να εργάζομαι σε ξένες χώρες», επισημαίνει η Γερμανίδα καρδιολόγος.
Ακούει με ευχαρίστηση κρητική μουσική και περιγράφει με περηφάνια τις επιδόσεις της στον χανιώτικο χορό σε κρητικό πανηγύρι όπου έπαιζε μουσική ο Ψαραντώνης. «Η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας είναι ότι στη χώρα μου οι κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας και του κράτους δημιουργούν μερικές φορές ένα προστατευτικό πλαίσιο που οδηγεί στην ανθρώπινη αποξένωση. Στη χώρα σας, η απουσία κανονιστικού πλαισίου καλύπτεται από την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τη βοήθεια των γειτόνων, των συγγενών της τοπικής κοινωνίας», αναφέρει η Κάρολιν. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζει με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την πλήρη λειτουργία του ιατρείου της να ξεκινήσει συνεργασία με κοινωνικά ιατρεία και να παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. «Αυτή την αλληλεγγύη που είδα στους Ελληνες θέλω να την επιστρέψω και για τον λόγο αυτό συζητώ με κοινωνικούς φορείς προκειμένου να παρέχω ιατρικές υπηρεσίες δωρεάν σε κοινωνικά ιατρεία φτωχών περιοχών όπου οι πολίτες έχουν ανάγκες τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν από το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της κρίσης. Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο θα νιώσω και εγώ περισσότερο Ελληνίδα απ΄ όσο ήδη είμαι», υπογραμμίζει η Κάρολιν Σόνε.
Του Νίκου Β. Τσίτσα
nbtsitsas@pegasus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
www.ethnos.gr


ςςς

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική γιατρός και έντιμος άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dr. Carolin Sonne: Ι. Δούση 23 και Κηφησίας 195, Μαρούσι. Ωράρια: Δε, Τρ, Πε 16.00-20.00 και Τε, Πα 10.00-13.00. Τηλέφωνα: 210-8023023 και 6948191787.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dr. Carolin Sonne: Ι. Δούση 23 και Κηφησίας 195, Μαρούσι. Ωράρια: Δε, Τρ, Πε 16.00-20.00 και Τε, Πα 10.00-13.00. Τηλέφωνα: 210-8023023 και 6948191787.

    ΑπάντησηΔιαγραφή